Diverse workshops

Het afgelopen halfjaar heb ik samen met Rudy van Stratum diverse workshops georganiseerd over slimme financiering. Voor DLG leverde we een bijdrage aan de cursus dealmaking, voor de carrousel ordening en ondergrond een aparte workshop.

Voor de carrousel ondergrond en ordening hebben we een (voor ons inmiddels) klassiek programma gekozen. Na een introductie over grondwaarde en grondprijzen hebben we met de deelnemers onze beslisboom doorgelopen. Zo komen alle relevante zaken aan bod, waaronder het doel, de verdienmogelijkheden, rendement en constructies. Aan de hand van een casus is de beslisboom toegepast. Enerzijds gaat het bij zo’n casus om de toepassing van de beslisboom, het doorlopen van de stappen en het begrijpen waarom die belangrijk zijn. Anderzijds stimuleren wij de deelnemers tijdens zo’n casus om kritisch te kijken naar hun eigen idee, project of plan. Waarom is het belangrijk, wat wil je er mee bereiken en waarom, wat gebeurt er als je het niet doen etc. Het zijn dit soort vragen die een plan beter maken en daarmee ook het (maatschappelijk) rendement verhogen. En ja, dan kan het zijn dat een plan bij nader inzien toch niet zo’n goed idee was. De tijd in een workshop is vaak te kort om al dit soort vragen echt goed te bespreken, belangrijkste is daarom het kritisch denken op gang te helpen.
Bij DLG lag deze keer de nadruk op de denkfouten. Na een korte introductie (weer de beslisboom) lag daarom de focus vooral op al die zaken die naast financieel rendement ook belangrijk zijn. Dit betekent kritisch denken maar ook je bewust zijn van onbewuste mechanismen zoals groepsdenken, sociale druk en ontzag voor autoriteiten op hun vakgebied. De casus Sneek die we ook op Slimmefinanciering.nl behandeld hebben laat goed zien wat er allemaal mis kan gaan.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.